Arcok a naplóban

Nem, linkjével ellentétben ez nem a Small Faces zenekar oldala, azt itt találod! :-)

Első feltöltés

A napló egyik extra szolgáltatása, hogy a diákok neve mellé a fényképük is belekerülhet. Ezt a diákok úgy értelmezik, hogy immár biztos, miszerint a tanárok pofára fognak osztályozni, de jobban átgondolva beláthatjuk, hogy rendkívüli segítség a pedagógusok számára, hogy az új diákok arcát-nevét gyorsabban megtanulják, a helyettesítő Kolléga hamarabb azonosíthatja a tankör tagjait, illetve a titkárság, a rendszergazda munkája során könnyebben tudja, melyik diákról is van az adott esetben szó.

Első lépésként meg kell szereznünk a diákok fényképeit. Lehet egy lelkes diákkal végigfotóztatni - célszerűen osztályonként, vagy valamilyen iskolai központi nyilvántartásból kiszedni, esetleg jobb minőségű osztályfényképről szkennelgetni…

Lényeg, hogy négyzetes arányú képre van szükség. A naplóban kicsi képek jelennek meg, és a gyors oldalbetöltés végett okos dolog kisméretű, de még felismerhető képekkel dolgozni (az alapértelmezett 100×100 px-es képek, kb. 4-5 kB-osak).

Egy roppant jó működő, wine-vel is tökéletesen működő program: XnView 1.50 (az újabb verziók kevésbé hatékony méretcsökkentéssel dolgoznak…) :-o

A képek lehetnek jpg, png, gif formátumúak.

A napló config-jában (/var/mayor/config/module-naplo/config.php) állítsuk be, hogy a képek látszódjanak:

define('__SHOW_FACES', 'always');

A napló main-conf.php állományában lehet a megjelenő képek kinézetét beállítani:

define('__SHOW_FACES_TYPE','classic'); // circle, square, classic

A kész képeket töltsük fel valamilyen módszerrel a naplóba:

Feltöltés a felületen

A diák adatlapján - kitallózva a fényképet - egyesével feltölthetőek. A képet a napló a megfelelő könyvtárba teszi, és átnevezi a diák naplóbeli diakId-jére.

Scp, ssh, putty és WinScp használata

A képeket a diák naplóbeli diakId-jére (intezmeny_[iskolarovidneve] adatbázis diak tábla) kell nevezni (pl. 574.png) A fenti programok, parancsok segítségével töltsük fel a képeket a /var/mayor/download/private/naplo/face/[adotttanev] könyvtárába (pl. /var/mayor/download/private/naplo/face/2010), a könyvtár(ak)nak adjunk 755, a fényképeknek 644 jogosultságot, valamint tulajdonosnak állítsuk be a www-data user-t!

# chown www-data /var/mayor/download/private/naplo/face/2010/
# chmod 755 /var/mayor/download/private/naplo/face/2010/
# chown www-data /var/mayor/download/private/naplo/face/2010/*
# chmod 644 /var/mayor/download/private/naplo/face/2010/*

A képek az Osztályzónaplóban, az Üzenőben, és a diák adatlapján jelennek meg.

Tanári fényképek

A tanárok fényképeit - szintén az Id-jük (tanarId) szerint - a /var/mayor/download/private/naplo/face/tanar/ könyvtárba töltsük fel, a fenti könyvtár- és fájljogosultságokkal.

A tanárok fényképe az Üzenőben jelenik meg.

Fényképek a szülői oldalakon

Alapértelmezés szerint a szülői oldalakon nem jelennek meg a fényképek. A Szülő csak a saját gyereke(i) dolgaiban érdekelt - az ő arcukat meg úgyis ismeri =), de pl. az Üzenőben csökkenti a technika adta személytelenséget, ha a tanárokkal (esetleg hébe-hóba a diákokkal) történő üzenetváltás során fényképet is lát a Szülő.

A /var/mayor/download/parent/naplo könyvtár alatt hozzuk létre hasonlóan …private részhez a face, tanar és a tanévek könyvtárait!

Ellenőrizzük, hogy megvan-e a www-data tulajdonos és a 755 jog!

Hozzunk létre symlinkeket az eredeti fényképekhez!

ln -s /var/mayor/download/private/naplo/face/tanar/* /var/mayor/download/parent/naplo/face/tanar/

Ezzel megjelennek a tanári fényképek a szülői oldalakon.

ln -s /var/mayor/download/private/naplo/face/2011/* /var/mayor/download/parent/naplo/face/2011/

Ezzel a 2011-es (2011/2012) tanév diákjainak fényképe jeleni meg a szülői oldalakon.


FIGYELEM! Ha új diák- vagy tanárkép kerül a naplóba (évközbeni belépéskor), az adott képe(ek)re a sylink(ek)et létre kell hozni!

A képek átvitele az új tanévre

Először a /var/mayor/download/private/naplo/face/ könyvtár alatt hozzuk létre az új tanévnek megfelelő könyvtárat, pl. a 2011-est:

# mkdir /var/mayor/download/private/naplo/face/2011

Ellenőrizzük:

# ls -l /var/mayor/download/private/naplo/face/

Másoljuk át a tavalyi összes képet! (Ez a lépés badarságnak tűnik, hiszen a tavaly végzettek képére már nincs is szükség, de egyszerűbb az új könyvtárból törölgetni, mint a régiből válogatva másolni. Persze, ha valakinek ez a szimpatikus… :-) )

Természetesen megtehetjük, hogy nem töröljük a tavaly végzettek képeit, így minden évben (5 kB-os képekkel számolva) osztályonként cca. 150-200 kB-tal növekszik a könyvtár mérete. Hosszú távon azonban érdemes rendbe tenni a fájlokat…

# cp /var/mayor/download/private/naplo/face/2010/* var/mayor/download/private/naplo/face/2011/

Ellenőrizzük a tulajdonost és a jogokat!

# ls -l /var/mayor/download/private/naplo/face/2011

Ilyesmit kell látni:

rw-r--r-- 1 www-data mayor  3963 2010 okt 12 100.jpg

Ha nem passzol, javítsuk (lásd fentebb)!

A távozott diákok fényképeinek a szűrését többféleképp is el tudjuk végezni, ehhez mindenképp némi kézimunkára van szükség. Gyűjtsük ki az adatbázisból, vagy a felületen a diákexportból a még hozzánk járó diákokat:

mysql> SELECT diakId, viseltCsaladinev, viseltUtonev FROM diak WHERE jogviszonyVege IS NULL;

A kapott listát és /var/mayor/download/private/naplo/face/2011 tartalmát másoljuk egy táblázatkezelőbe, sorberendezés (és némi kozmetikázás után) pl. feltételes formázással jelöljük azokat a diakId-ket (sorokat) ahol nem egyezik a két érték (a fénykép-fájl neve és a diákId). Így viszonylag egyszerűen szűrhetjük a már nem hozzánk járó, illetve a fényképpel még nem rendelkező diákokat.

Mentés

Mivel a MaYoR „gyári” automata mentőszkriptje nem végzi a fényképek mentését, ezt feltétlen érdemes kézzel megtenni - legalább a tanév elején, a bejövő diákok fotóinak elkészülte után!

naplo/small_faces.txt · Utolsó módosítás: 2019/05/28 19:52 (külső szerkesztés)
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0